top of page
IMG_4928_edited.jpg

Om Johan Jancke

Kunskap och erfarenhet

Yrke: Agronom, Trädgårdsmästare, Skribent, Föreläsare

Familj: Fru, en dotter och två katter

Bor: I hus på landet utanför Uppsala

Mitt intresse för trädgård, odling och natur har följt med sedan barnsben. Redan som litet barn tog min morfar med mig ut i natur och trädgård för att lära mig namnen på blommor och fåglar. I en egen hörna av familjens trädgårdsland började mina första odlingsförsök, där jag odlade grönsaker och eterneller. Med åren utvecklades intresset till studier vid Sveriges Lantbruksuniversitet vid Ultuna där jag tog examen som agronom. Redan under studietiden arbetade jag extra på blomsteraffärer och inom trädgårdshandeln. Direkt efter examen fortsatte jag in på trädgårdsspåret. Jag har under åren haft förmånen att få arbeta både hos stora och små arbetsgivare och på en mängd olika befattningar inom trädgårdsbranschen, vilket givit en bred och gedigen erfarenhet. 

Sedan 2012 driver jag företaget Grönare gårdar, som arbetar med tjänster för trädgård, t ex beskärning, rådgivning och trädgårdsskötsel.

IMG_6255_edited.jpg

Erfarenheter och meriter

2007-

Trädgårdsföreläsare

Under åren har jag hållit mängder av föreläsningar på såväl trädgårdsmässor runt om i landet som för olika föreningar och organisationer. Tema för föreläsningarna har varierat mycket, men ofta har det handlat om odling, köksträdgård och beskärning.

2004-

Trädgårdsskribent

Jag har arbetet med att producera artiklar för trädgårdstidningar, som t ex Allt om Trädgård och Hem Ljuva Hem Trädgård. Jag har även arbetat en hel del med att producera informationstexter kring växter för hemsida och broschyrer åt Blomsterlandet.

2012-

Trädgårdsrådgivare

Som en del av mitt företag Grönare gårdar har jag erbjudit trädgårdsrådgivning till såväl privatpersoner som organisationer. Ofta har det handlat om att hjälpa privatpersoner att planera eller förädla sina trädgårdar, men jag har även arbetat t ex med att ta fram skötselplaner åt Svenska Kyrkan.

2019-

"Trädgårdsexpert"

Som en av Blomsterlandets trädgårdsexperter svarar jag regelbundet på frågor kring trädgård och odling på deras hemsidas trädgårdsforum. Jag har även ansvarat för deras forum sedan tidigare då jag var anställd där.

2012-

Kursledare/utbildare

På uppdrag av olika företag och kommuner utbildar jag deras personal inom trädgårdsskötsel. Jag har under flera år även hållit i beskärningskurser för Villaägarnas riksförbunds medlemmar - både grundkurs och fortsättningskurs. Jag har även hoppat in som trädgårdslärare för att utbilda studenter inom den gröna sektorn.

bottom of page